Bardzo lubię swoje własne domowe pieczywo. Nie zawsze jest ono na zakwasie, ale właśnie na drożdżach i to na tych suszonych. To jest przepis na takie bułki jakie kiedyś były w sklepach. Pyszne, puszyste bez grama żadnej chemii.

Często po zjedzeniu pieczywa sklepowego bolał mnie brzuch. Myślałam, że to przez drożdże. Okazało się, że to nie drożdże tylko tona konserwantów i dodatków, które są dodawane do pieczywa. Robiąc domowe bułki codzienne na drożdżach odkryłam, że nic mnie nie boli i nie wzdyma. Więc to nie wina drożdży! Od tamtej pory głównie piekę pieczywo sama.

Proporcja drożdży suszonych do tych świeżych jest zawsze o połowę mniejsza. Zawsze trzeba podzielić ilość świeżych na pół. Jeżeli w przepisie macie podane 30 g drożdży świeżych to potrzebne jest 15 g drożdży suszonych.  Drożdże suszone często są pakowane po 7 lub 8 g. Więc w pieczywie warto zaokrąglić gramy w górę lub w dół i użyć całego opakowania. Otwarte drożdże źle przechowywane mogą wchłaniać wilgoć i nie urosną.

Bułki codzienne

  • 670 g mąki pszennej (orkiszowej lub chlebowej pszennej)
  • 350 g wody
  • 15 g soli
  • 25 g drożdży świeżych (lub 14g suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 65 g oleju

Emulsja:

  • 1 jajko
  • 20 g pestek słonecznika lub dyni

 

Przygotowanie:

Ze świeżych drożdży zrób zaczyn. Pokrusz je drobno wlej 3 łyżki ciepłej wody i 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na 10 min. Jeżeli używasz drożdży suszonych wsyp je bezpośrednio do miski z mąką bez robienia zaczynu.

Dodaj następnie mąkę, dodaj sól, zaczyn drożdżowy jeśli masz ze świeżych, cukier, wodę i olej.  Wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiam robotem z końcówką hak. Jak ciasto będzie elastyczne, i zwarte w kulę oraz odklei się od rąk lub miski odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką

Włącz piekarnik na 50 st z termoobiegiem i wstaw miskę z ciastem przykrytą ściereczką. Zostaw uchylone drzwiczki, niech ciasto ma wentylację.

Po godzinie podziel ciasto na 20 mniejszych kawałków i ukulaj z nich kuleczki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. W misce rozbełtaj jajko i posmaruj bułeczki jajkiem. Posyp ziarnami.

Nagrzej piekarnik do 200 st. Na spód piekarnika wstaw głęboką blachę z 1 l wrzątku. Woda nawilży bułeczki podczas pieczenia, żeby rosły i nię popękały. Wstaw blaszkę z bułeczkami do piekarnika na środkową szynę i piecz 20 min.

 

Zostaw bułki codzienne do całkowitego ostygnięcia

Jeżeli spodobał ci się przepis i chcesz poznać inne moje materiały o których piszę, a nie ma ich tutaj na blogu to zapraszam Cię na mojego Instagrama.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *