Babka gryczana z karobem
Wielu ludzi na świecie nie wyobraża sobie życia bez czekolady. Kojarzy nam się ona z ogromną przyjemnością i poczuciem szczęścia. Niestety jej główny składnik, czyli kakao jest produktem silnie alergizującym, dlatego mój organizm nie toleruje czekolady i staram się temu zaradzić. Karob jest idealnym zamiennikiem!!!
Już widzę skrzywienie….Babka gryczana ma być dobra? A ten karob to co to za nowy wymysł?
Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta zarówno wyglądem jak i smakiem przypomina kakao- jest pyszny!!! Jest bardzo odżywczy i ma same korzyści jako zamiennik kakao.
W porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. Jest dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B oraz zawiera również magnez i potas, śladowe ilości żelaza, a także sporą ilość błonnika i białka
Karob bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych marketach. Używam zawsze karobu w postaci proszku (tak jak gorzkie kakao), który można używać do domowych deserów i wypieków. Zasada jest taka sama jak z kakao- odmierzamy równoważną ilość karobu. Karob w przeciwieństwie do kakao ma naturalnie słodki smak, dlatego też należy zmniejszyć ilość cukru lub innej substancji słodzącej dodawanej do dania. Gdy w przepisie występuje tabliczka czekolady zastępuję ją masłem i karobem , rozpuszczonym w kąpieli wodnej do postaci płynnej.
Proponowana w przepisie babka gryczana z karobem jest bardzo wilgotna w środku, z chrupiącymi słonymi orzeszkami.
Babka gryczana z karobem
Potrzebujecie na ciasto:
– 190 g suchej palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 450ml wody
– 170g cukru trzcinowego
– 1 laska wanilli (albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
– 5 jajek
– 130g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 6 łyżek karobu (dla tych co kochają czekoladę- karob pomijamy, robi za niego tabliczka czekolady)
– 250g masła (dla tych co kochają czekoladę- 150g masła +150g czekolady)
– 100g suszonych wiśni*
– 30g orzeszków ziemnych solonych
Potrzebujecie na polewę:
– 3 łyżki syropu klonowego (dla tych co kochają czekoladę- pomijamy bo mamy czekoladę)
– 3 łyżki karobu (dla tych co kochają czekoladę- 50g czekolady)
– 30g masła
– 2 łyżki cukru trzcinowego
do posypania 30g solonych orzeszków ziemnych grubo posiekanych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st z termoobiegiem.
Keksówkę 30x20cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Gotujemy kaszę przez ok 20 min. Po wystudzeniu blendujemy na papkę.Rozpuszczamy w kąpieli wodnej masło (stawiamy garnek z odrobiną wody na gazie i wsadzamy do niego miseczkę szklaną w które będziemy rozpuszczać masło) i dodajemy karob. Studzimy czekoladę by nie była gorąca.
Jajka ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodajemy roztopione masło z karobem i zblendowaną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Dodajemy wiśnie i drobniutko pokruszone orzeszki ziemne.
Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 60min do suchego patyczka (wsadzamy wykałaczkę i sprawdzamy czy jest mokra, jeżeli tak to jeszcze dopiekamy ciasto, jeżeli suchy to ciasto jest w środku upieczone). Studzimy ciasto.
Przygotujemy polewę. Do garnuszka wlewamy syrop klonowy, dodajemy masło, karob i cukier. Czekamy aż wszystko się rozpuści. Gdy masa lekko przestygnie wtedy troszkę twardnieje i jest najlepsza do smarowania ciasta. Na sam koniec posypujemy polewę pokrojonymi orzeszkami.
Można bez czekolady??? Można!!! 😀