Nie lubię rano stać długo przy kuchence przygotowując śniadanie. Te cytrynowe pancakes z owocami kocham za ich „jednomiskowość” (jest takie słowo?). Wrzucasz wszystko do miski miksujesz, smażysz i gotowe! Ich genialność polega na tym, że możesz dodać każde owoce, jakie tylko chcesz. Sprawdź sam, zrób je na śniadanie lub daj maluchowi do szkoły!
Niby zwykłe placki, a skórka z cytryny i sok robią tu całą robotę! To taka amerykańska wersja placków ze świeżymy owocami. Próbowałam je robić również z bananem i wychodziły tak samo pyszne! Nowy rok szkolny już blisko. Może warto co jakiś czas zamienić kanapkę z serem na pancake dla malucha na drugie śniadanie do szkoły?
Obłędnie cytrynowe pancakes z owocami
Składniki na 8 placuszków:
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 cytryny
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki borówek lub malin
- 4 łyżki oleju do smażenia
Do podania:
- 4 łyżki miodu
- 50 g owoców: borówki, maliny lub banan
Przygotowanie:
Do miski przełóż jogurt. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę, a następnie wyciśnij z niej sok. Dodaj do jogurtu. Wbij jajko i wsyp mąkę. Dodaj sodę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj robotem ręcznym. Wsyp owoce i wymieszaj łyżką. Na dużej patelnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Nabierz masę na pancake i nakładaj na patelni po 2 łyżki na 1 placek. Smaż 2 min z jednej strony. Obróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Zdejmij placki na talerz. Wlej pozostałe 2 łyżki oleju i nakładaj kolejną porcję ciasta na patelnię. Na talerzu ułóż placki i polej je miodem. Udekoruj owocami.
Cytrynowe pancakes z owocami są super pulchne i można je zjeść na ciepło oraz na zimno. Można je zabrać do pracy do lunch boxa lub dać maluchom do śniadaniówki! Zachwyt gwarantowany!
Możesz również nie używać cytryny i zrobić placuszki z tego przepisu https://kulinarnenawigacje.pl/placuszki-jogurtowe-z-jagodami/