Dyniowe bułeczki z cynamonem
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki zimnego masła niesolonego pociętego w małą kostkę
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/4 szklanki pure z pieczonej dyni
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki pure z pieczonej dyni
- 1,5 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki cukru drobnego
- 3/4 szklanki pokrojonych migdałów (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 białko lub całe jajko do posmarowania brzegów ciasta
Składniki na polewę:
- 1 serek biały Philadelfia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mleka (dowolny rodzaj)
Przygotowanie ciasta:
Dynię Hokaido ze skórką rozciąć na 6 ćwiartek. Wydrążyć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika temp. 200 st na ok 50 min. Ostudzić i wsadzić do blendera i zblendować na gładkie pure.
W dużej misce lub misie miksera zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże i dobrze wymieszaj.
Dodaj masło i wymieszaj za pomocą haka miksera lub wyrabiaj ręką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Dodaj jajko i nadal mieszając, dodaj mleko i pure z dyni i wyrabiaj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i lśniące i przestanie się kleić do rąk. (Jeśli ciasto jest zbyt lepie, dodać trochę mąki).
Umieścić ciasto w wysmarowanej misce masłem i odstawić przykrywając ściereczką na 1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w kształcie prostokąta . Dłuższym bokiem prostokąta w naszą stronę,tak by łatwiej było na zwijać ciasto.
Przygotowanie nadzienia:
Na rozwałkowane ciasto nałożyć pure z dyni.
W małej miseczce połączy cukier i cynamon. Posypać po pure z dyni. Na koniec posypać rodzynkami i migdałami.
Zwinąć ciasto dłuższym bokiem od siebie. Posmarować ciasto białkiem lub całym jajkiem.
Pociąć nożem na ok 3-4 cm kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry i dołu.
Przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Wsadzić do piekarnika i piec w 180 stopniach na ok 20 min, aż uzyskają złoty kolor.
Przygotowanie polewy:
Połączyć biały serek z cukrem pudrem, wanilią i mlekiem. Wymieszać do gładkiej i płynnej konsystencji.
Wyjąć z piekarnika. Odczekać ok 10min i polać glazurą.
3 comments
Karolina
Ile to gramów, tak mniej więcej, 4 łyżki zimnego masła?
Agnieszka Jasińska
Jedna łyżka to ok 20 g. Jak dasz łyżki czubate to będzie bardziej maślane ciasto! Bez obaw 🙂