L’enfant Terrible w Warszawie

Zapraszam Was na kolację do Restauracji Szefa Michała Brysia L’enfant Terrible w Warszawie.

Poziom jaki serwuje nam na talerzu Szef Michał, który prowadzi Hell`s Kitchen Piekielna Kuchnia powala na kolana. Po kolei……

Wnętrze restauracji jest bardzo przytulne, ale jednocześnie eleganckie. Czułam się w nim bardzo swobodnie, choć to knajpa z wysokiej półki. Zaraz po wejściu do środka urzekły mnie deski na suficie :). Przecież nikt nigdzie nie napisał, że deski muszą leżeć tylko na podłodze. I tak od wejścia można się spodziewać, że nie wszystko tutaj będzie ….oczywiste 🙂

L'enfant Terrible w Warszawie

L’enfant Terrible w Warszawie

Karta menu jest sezonowa. Szef Michał tworzy dania z produktów, które aktualnie są dostępne i świeże. To jest myślę 1 tajemnicą tego miejsca. Druga tajemnica to nie oczywistość smaków, które znamy do tej pory. Kompozycje smakowe niektórych potraw są niby nie pasujące do siebie, a jak tylko zaczniemy zagłębiać się w smaki, od razu przenosimy się do innego wymiaru smakowego…czasowego też!!!

Menu degustacyjne kosztuje 219 zl i składa się z 6 dań. Dania można dowolnie miksować, więc każdy ma szanse zjeść to na co ma ochotę. Oczywiście jest też tradycyjna forma a`la carte. Takie też rozwiązanie wybrałam i wcale nie żałowałam 😀

Początek

Ale po kolei…na początek na stole ląduje specjał Szefa Michała Brysia….chleb. Jaki on jest pyszny. Prawdziwy, wiejski chleb jaki znałam z dzieciństwa. Receptura jest ściśle strzeżona. Wcale nie żartuję. Podpytywałam Kelnera i Kucharzy kilka razy o proces wypieku, składniki i….i nic. Podobno nikt na kuchni nie był w stanie zdobyć przepisu od Szefa, a próbowali na wszystkie sposoby. Każdy kucharz ma swoją recepturę, którą zabiera do grobu 😀

eterrible chleb

Przystawki

Mamy sezon na pomidory, dlatego pomidor zagościła na naszym stole. Czy wy wiecie na ile sposobów można zrobić pomidora??? Na mnóstwo!!! Wędzony, kiszony, marynowany, galaretka pomidorowa, suszony, sorbet pomidorowy, consommé pomidorowe (consommé wywodzi się z kuchni francuskiej i jest to rodzaj klarownej, bogatej w smaku zupy. Zupę uzyskuje się z warzywnego lub mięsnego wywaru, który po długim gotowaniu przecedza się by pozbyć się wszelkich pozostałości po mięsie lub warzywach). Niby zwykły tradycyjny pomidor, a te wszystkie metody obróbki powodują, że dostajemy coś niesamowitego.

Tatar z jelenia

eterrible tatar

 

Delikatny i wytworny. Jak zalecił Kelner „proszę wszystko razem wymieszać, by poczuć cały smak”, tak też zrobiłam. Tatar rozpływał się w ustach, jakby zupełnie nie był mięsem. Galaretka ogórkowa, ogórki marynowane, sosy….To wszystko tak cudownie do siebie pasuje, że jedyne co się nasuwa to słowo- Pyszności.

 

Przegrzebki

Dla tych co uwielbiają owoce morza, nie skłamię jak powiem, że to danie jest niesamowicie smaczne. Przegrzebki karmelizowane w punkt. Jadłam je wiele razy, ale te były IDEALNE. Małże Św. Jakuba podane są na kawałkach polenty na sosie z pieczonych bakłażanów. Całość wykańcza cudownie kremowy sos cytrynowy z dodatkiem papryki espelette i pianka cytrynowa, jakby przegrzebki wyszły dopiero z otchłani morskiej.

 

 

Danie główne

 

Pierś przepiórki sous-vide z risotto z marakują i demi glace

Eksplozja smaków. Wszystko idealnie ze sobą się komponuje. Kwaskowata marakuje idealnie pasuje do kremowego i delikatnego risotto. Demi glace przełamuję słodycz i delikatność przepiórki. Dodatkiem do dania są śliwki z nutą kardamonu (coś niesamowitego). Całość jest obłędnie dobra!!!

 

Policzki wieprzowe z pure z ziemniaczanym

Do pure Szef Michał dodał kiszoną kapustę. Jak ja uwielbiam to połączenie. Przywołuje mi na myśl od razu śląską „ciap kapustę”, czyli ziemniaki utłuczone z kapustą. Policzki wieprzowe są ORGAZMEM w ustach. Nie umiałam znaleźć innego porównania :D. Wszystkie dodatki, które uzupełniają policzki pasują bardziej niż idealnie. Wędzona śliwka, która rozpływa się w ustach. Karmelizowana śliwka, smażone grzyby. Przysięgam dawno nie jadłam nic tak pysznego.

 

Deser

Składając zamówienie byłam pewna, że nie znajdę miejsca na deser. Po przystawkach i daniu głównym nie mogłam odmówić sobie deserów. Podobno obżarstwo to grzech główny, w L’enfant Terrible w Warszawie to nie obowiązuje!!!!

 

Rabarbar & rabarbar

rabarbar

 

Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i pobytem u babci na wsi. Kompot z rabarbaru był podstawą egzystencji. Zupa rabarbarowa, ciasto z rabarbarem….ja po prostu uwielbiam rabarbar. Tak na marginesie wiecie, że rabarbar to warzywo? 🙂 Wracając do menu…..Rabarbar & rabarbar to wariacje Szefa Michała Brysia na temat tego warzywa. Sorbet, pianka, ciasto, mus….wszystko rabarbarowe. Słodkie, kwaśne, słone…Nie ma szans zrobić to lepiej.

 

Jagody z czekoladą

To danie musicie zjeść, jeżeli jesteście uzależnieni od czekolady. Sorbet jagodowy z gorzką czekoladą, coulie jagodowe, karmelek czekoladowy z solą. Jednym słowem jagody pod każdą postacią, jakie nawet jeszcze Wam się nie śniły.

eterrible1

Jest wiele miejsc na mapie kulinarnej w Polsce. Gwarantuje Wam, że takie miejsca jak te pozostaną w Waszej pamięci na bardzo długo.

Restauracja „L’enfant terrible”
ul. Sandomierska 13 (wejście od ul. Rejtana), 02-567 Warszawa

Telefon: +48 22 119 57 05

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *