Focaccia to rodzaj drożdżowego, płaskiego chlebka z oliwą i przyprawami, który przypomina ciasto stanowiące podstawę pizzy. Najpopularniejszymi dodatkami do tego chlebka jest głównie sól i oliwa, ale w wielu odmianach odnajdziemy także zioła, warzywa czy ser.

Do focacci można dodawać różne składniki. Do samego ciasta (np. szałwię i rozmaryn, ziemniaki, rodzynki, orzechy) lub posypywać nimi gotowy chlebek (oliwki, cebulę, suszone pomidory). Tak przygotowaną focaccię możemy spożywać na śniadanie, obiad lub kolację.Focaccię często podaje się w charakterze kanapki z plastrem sera czy włoskiej szynki pomiędzy.

Ja najbardziej lubię wersję z gotowanymi ziemniakami. Dzięki nim ciasto pozostaje długo wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość.

Focaccia

Zaczyn

  • 25 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży suszonych)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru

Można użyć 14 g drożdży suszonych i pominąć etap zaczynu wysypując bezpośrednio droższe do składników ciasta i rozpocząć wyrabianie.

Ciasto

  • 200 g surowych ziemniaków ze skórką
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do skropienia papieru do pieczenia
  • 230 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli

Emulsja na ciasto

  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy

Dodatki

  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu

Wersja de Lux

  • 1 garść oliwek czarnych lub zielonych (odsączonych w ręczniku papierowym)
  • 1 garść drobno posiekanych pomidorów suszonych

 

Przygotowanie:

Gotuj całe ziemniaki ze skórką. Po ugotowaniu obierz je i utłucz je lub przeciśnij przez praskę.

Rozpuść świeże drożdże w 2 łyżkach ciepłej wody, do której dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.

Do miski dodaj ziemniaki, mąkę, sól, oliwę z oliwek i drożdże rozpuszczone w wodzie.

Wszystko dobrze wymieszaj, dodając letnią wodę, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Ja używam robota z końcówką hak, ale gdy go nie masz wyrób ciasto ręcznie.

 

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i skrop 2 łyżkami oliwy. Przełóż ciasto do blaszki 35×25 cm. Dłoń zwilż wodą i palcami rozciągając delikatnie uformuj ciasto w blaszce. Pozwól mu rosnąć przez 3 godziny przykryte ściereczką, ale 2 godziny też wystarczą.

Do miseczki wlej 3 łyżki wody i 1 oliwy. Zanurzaj dłoń w emulsji i delikatnie rozsmaruj całość na wierzchu ciasta wkładając palce w ciasto wtworząc charakterystyczne rowki.

Posyp powierzchnię focacci grubą solą i rozmarynem. Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe lub całe oliwki czy pokrojone suszone pomidory. Piecz w gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° C (z termoobiegiem) przez 25 minut, aż na górze chlebek będzie złoty.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *