To najlepsza szarlotka na świecie. Od chrupiącego spodu po obfite, aromatyczne wnętrze – ten przepis zawsze zbiera pochlebne recenzje. Jeśli kochasz jabłka, koniecznie musisz spróbować tej szarlotki!
Uwielbiamy tę szarlotkę! Ponieważ jest to ciasto pełne masła, jest kruche i delikatne. Spód nigdy nie jest mokry a krawędzie cudnie chrupią podczas krojenia i jedzenia.
Wyobraź sobie pieczone, soczyste jabłka, bulgoczące pod kruchą kratką. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym sposobem na szarlotkę.
Najlepsze jabłka na szarlotkę
Każde słodkie / kwaśne i kruche jabłko będzie odpowiednie. Można odpowiednio dostosować poziom cukru do każdej odmiany.
Używam 1 szklanki cukru wykorzystując odmianę Gala (to moja ulubiona odmiana jabłek do ciast). Dodaję natomiast nieco mniej cukru, gdy używam odmiany Golden Delicious.
Jak przygotować najlepszą szarlotkę
Z odpowiednim przepisem domowa szarlotka jest łatwiejsza niż myślisz. Ciasto wyrabia się szybko i wymaga ono podstawowych składników, które prawdopodobnie już masz pod ręką. Nadzienie jest przepyszne i równie proste w wykonaniu.
Dekoracje z kruchego ciasta można robić dowolnie. Nie musisz się stresować, że nie masz zdolności artystycznych. Możesz położyć również paski ciasta na górze tarty bez przekładania i robienia dodatkowych dekoracji. To Twoje ciasto, więc zrób je jak chcesz!
Najlepsza szarlotka na świecie
Ciasto
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g zimnego masła
- 6 łyżek zimnej wody
Mąkę pszenna wsyp do miski. Dodaj cukier oraz sól. Masło pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski. Wlej wodę. Szybko zagnieć ciasto, tak by za długo nie ogrzewać masła, ale żeby powstało jednolita masa, bez grudek masła. Uformuj ciasto w kulę. Podziel ciasto na pół. Jedną połówką ciasta wyłóż 23 cm spód do tarty (może to być okrągła blaszka lub ceramiczna forma), tak by ciasto zakryło boki i spód formy. Z pozostałej połówki omierz 1/4 ciasta i dodaj do wyłożenia spodu, bo z połówki ciasto będzie za cienkie. Resztę ciasta włóż do lodówki na czas przygotowania jabłek. Wyłożoną ciastem formę również wstaw do lodówki do schodzenia.
Nadzienie jabłkowe
Składniki
- 7 jabłek odmiany Gala
- 2 łyżeczki cynamonu
- 150 g masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż całość do miski. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Na patelnię połóż masło i je roztop na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia się składników. Wlej wodę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Odstaw patelnię z ognia i wsyp cukier puder. Mieszaj energicznie masę i postaw z powrotem na ognień na 2 min. Powstałą masą zalej jabłka w misce i dokładnie wymieszaj.
Wyciągnij spód do tarty wyłożony ciastem. Przełóż masę jabłkową do formy i łyżką ugnieć delikatnie by jabłka nie wystawały poza wysokość formy. Pozostałe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypując je delikatnie mąkę. Grubość ciasta musi wynosić ok 2 -3mm. Potnij ciasto wzdłuż na paski o grubości 1,5 cm. Z 3 pasków zrób przeplatany warkoczyk, który będzie ułożony dookoła tarty. Jeśli zabrakło ci długości to weź kolejne 3 paski i zaplecz ponownie warkoczyk.
Potrzebujesz jeszcze min. 10 pasków, by ułożyć 5 pionowo i 5 poziomo. Połóż na tarcie 5 pasków pionowo (możesz ułożyć więcej, ale liczba pionowych lub poziomych musi być zawsze nieparzysta). Środkowym paskiem wyznacz oś ciasta. Dwa paski po bokach środkowego złóż na pół i ułóż kolejne paski poziome. Paski, które złożyłeś na pół, niech wrócą teraz z powrotem na swoje miejsce. Przeplataj paski, aż zakryjesz całą tartę. Teraz dookoła doklej warkoczyk, dociskając go lekko do brzegu formy z ciastem.
Nagrzej piekarnik do 220 st. Do miseczki wbij jajko i dodaj 1 łyżkę wody. Pędzelkiem rozsmaruj masę jajeczną na utworzonej z kruchego ciasta kratce i bocznych warkoczykach.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 200 st i piecz 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st i piecz jeszcze 30 min. Wyciągnij tartę z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
W sezonie wiosennym zamień jabłka na rabarbar, a latem na wiśnie. Dzięki temu możesz najlepsze kruche na świecie jeść ze swoimi ulubionymi owocami cały rok.
2 comments
Wanda
Szarlotka pierwsza klasa! Zaryzykowałam, bo nie było wcześniej żadnych komentarzy….i to był strzał w dziesiątkę! Szarlotka przepyszna! Cała rodzina zachwycona smakiem i kruchością ciasta
Agnieszka Jasińska
Dziękuję Ci Wanda za opinię! Zapraszam po więcej inspiracji na Mojego Facebooka i Instagram oraz kanał na YY https://www.youtube.com/watch?v=oFnpiSW7H2A