Prowadząc warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej przygotowuję ten przepis z moimi gośćmi. Podsumowując wszystkie danie, bez względu co przygotujemy, moje tiramisu zawsze wygrywa. Ciekawe dlaczego?
Nazwa tego włoskiego deseru pochodzi od włoskich słów „tira mi sù” – „popraw mi humor” a dosłownie „podnieś mnie”. Nie wiem jak wy, ale mnie on zawsze podnosi na duchu! Do miana stolicy tiramisu pretenduje Wenecja, skąd pochodzi ser mascarpone. Treviso, Siena i Florencja, każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie, a receptura powstała w latach 60 XX wieku.
Przygotowując ten deser odrobinę zmieniłam tradycyjną włoską recepturę i żółtka jajek ucieram z cukrem na kąpieli wodnej, by nie były surowe. Dzięki temu przyszłe mamy mogą spokojnie delektować się tym pysznym kremem! Tradycyjna receptura polega na połączeniu surowych żółtek z cukrem i wmieszaniu ich do mascarpone wraz z surowymi białkami. Dodatkowo Włosi dodają do masy serowej wino Marsala zamiast amaretto, ale migdałowy likier też jest spotykany we włoskich recepturach.
Można w tym deserze zrezygnować z surowych białek i zastąpić je ubitą śmietanką kremówką 36% w ilości 120 ml, by nie dodawać surowych białek a uzyskać puszystą konsystencję.
Tiramisu
- 500 g serka mascarpone, schłodzonego
- 4 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 paczki podłużnych biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)
- 1 szklanka świeżo zaparzonej, mocnej kawy; wystudzonej
- 50 ml likieru Amaretto (można użyć likieru Sheridan’s, Baileys lub innego jaki lubisz)
- kakao w proszku do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Serek mascarpone przełóż do miski i mikserem rozluźnij masę, by łatwiej było Ci ją zmieszać z resztą składników.
W kąpieli wodnej (Garnek ustaw na palniku i wlej do niego 2 cm wody. Ułóż na garnku metalową lub szklaną miskę, tak by nie dotykała wody, a para ogrzewała miskę w której będziesz miksować jajka.) utrzyj żółtka i cukier na jednolitą, kremową i jasną masę. Połącz ubije jajka z mascarpone, w kilku turach, ucierając do połączenia. Dodaj kieliszek likieru i wymieszaj do połączenia.
W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie wymieszaj 1/3 ilość ubitych białek do masy serowej. Pozostałe 2/3 nie będzie nam potrzebne. Jeżeli używasz śmietany kremówki to ubij śmietanę na puszystą masę i dodaj do masy tiramisu.
Kawę zaparz i przestudź. Nasączy biszkopty kawą od strony cukru i ułóż w pucharku. Następnie ułóż masę serową i znów ułóż warstwę nasączonych biszkoptów i kolejno masę serową. Na górze posyp kakao w proszku. Schłodź min. 1 godzinę w lodówce, a najlepiej całą noc!
Pamiętaj, że wkładając deser do lodówki nie możesz mieć innych zapachów z mięsa czy ryb, bo tłuszcz z deseru pochłonie zapach. Możesz się zdziwić kolejnego dnia, że tiramisu ma rybny zapach :).
Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie deseru w małych słoiczkach, które można zakręcić i trzymać w lodówce bez obaw.
4 comments
Anna
Tiramisu to mój najlepszy deser. Uwielbiam.
Agnieszka Jasińska
Cudownie! 😀
Kern Barbara
witam pani Agnieszko i pięknie dziękuję za dzisiejszy poczęstunek na targach urlopowych w Wiedniu. Pani Andruty sa wspaniale.Czekam cierpliwie na obiecany przepis; Pozdrawiam serdecznie,
Barbara i Lothar
Agnieszka Jasińska
Dziękuję bardzo za opinię! 🙂 Widziałam, że na Facebooku już Pani znalazła 🙂 Dziękuję pięknie za spotkanie!