Mój murzynek z powidłami robi furorę w sieci. Robiłam go na live, na wspólnym gotowaniu online i wiem, że ciągle go wypiekacie w swoich domach. Ale okazało się, że nigdzie tego przepisu nie spisałam. Sprawdź czy masz w szafce potrzebne produkty!

Murzynek w kuchni polskiej to ciemnobrązowe ciasto deserowe zawdzięczające swoją barwę dodatkowi kakao. To moje ciasto z dzieciństwa, zawsze gdy miałam ochotę na słodkie mama wyciągała z piekarnika murzynka. To bardzo szybkie do zrobienia ciasto, ale ja wprowadziłam je na wyższy level. Dodaję do ciasta powidła śliwkowe, dzięki temu ciasto jest mokre, pulchne i cudownie aromatyczne.

Polewa do ciasta jest na bazie dwóch rodzaju czekolad. Kiedyś nie było czekolady, a ja nie lubiłam wyrobów czekoladopodobnych, więc mama przygotowywała polewę na bazie masła i kakao. Wszystkie składniki wsypuje się i wlewa do małego garnuszka. Całość się podgrzewa ciągle mieszając i polewa gotowa!

Tradycyjna polewa kakaowa

  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Mam jeszcze taki trik…w sezonie jesienno-zimowym dodaję do ciasta przyprawę piernikową. Wtedy otrzymuję taki ekspresowy piernik świąteczny. Kto by pomyślał, że na jednej bazie ciasta można stworzyć dwa zupełnie inne wypieki?

Murzynek z powidłami

  • 350 g mąki pszennej + do wysypania formy
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej lub piernikowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła + do wysmarowania formy
  • 190 g cukru
  • 2 jaja
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 250 g dżemu owocowego/ powideł śliwkowych

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej ok 54% kakao
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st z termoobiegiem.
Keksówkę wysmaruj odrobiną masła i oprósz mąką (strzepując nadmiar). Mąkę przesiej do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Jeśli używasz przyprawy piernikowej to dodaj ją w tym momencie. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbij do kubka i roztrzep widelcem.

Masło zmiksuj z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż większość cukru się rozpuści). Może to potrwać 5-10 minut lub dłużej.
Nie przerywając ucierania dodawaj po 1 łyżce roztrzepanych jajek w odstępach ok. 5 sekundowych (kolejną partię dodaj, kiedy wcześniejsza się wmiesza w ciasto). Nie przerywając ucierania dodaj partiami na przemian mleko oraz mieszankę mąki z resztą suchych składników, zaczynając i kończąc na mące. Przestań miksować. Na samym końcu dodaj powidła i wymieszaj całość tylko do połączenia się wszystkich składników (dodanie powideł lub dżemu zacznie uaktywniać sodę, więc ważne jest aby murzynka szybko wstawić do nagrzanego pieca).

Ciasto przelej do formy. Wygładź wierzch, a następnie jednym posunięciem łopatki lub noża, natnij masę wzdłuż środka (dzięki temu, ciasto będzie równo wyrastać i właśnie w tym miejscu zacznie rosnąć ku górze).

Wstaw formę do nagrzanego pieca i piecz 40 minut lub dłużej do momentu, gdy włożony patyczek w środek ciasta wyjdzie suchy. Jeśli po tym czasie nadal jest wilgotny piecz ciasto jeszcze ok 10 min. Murzynka wyciągnij z piekarnika i wystudź całkowicie ok 1 godziny. Wyciągnij go z foremki. Przygotuj polewę.

Mleczną i gorzką czekoladę pokrusz i przełóż do garnka. Wlej mleko i na bardzo małym ogniu podgrzewaj ciągle mieszając, by czekolada nie zaczęła się palić. Gdy czekolada się rozpuści wyłącz ogień i polej polewą czekoladową murzynka z powidłami.

 

Gwarantuję Ci, że ten murzynem z powidłami jest zupełnie inny, niż to ciasto z kakaem, jakie do tej pory znałeś!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *