Jak jest zimno to zdecydowanie więcej potrzebuje rozgrzewających potraw. Do takich dań należy pakora z kalafiorem. Dzięki przyprawom, które wchodzą w skład ciasta, zwykłe ciasto naleśnikowe zmienia się w aromatyczną bombę smakową. To taka warzywna wersja nugetsów. I zdradzę Wam, że dzieciaki za nią przepadają!

Pakora to Indyjskie ciasto „naleśnikowe”, które robi się z mąki z ciecierzycy. Jest idealne na panierkę dla warzyw. Możecie użyć jakichkolwiek! Kalafior i brokuł sprawdza się tutaj idealnie, bo po usmażeniu warzywa nadal są chrupiące. Można użyć papryki lub cukinii. Na co macie ochotę. Ja dodaję odrobinę mąki ryżowej, by zagęścić bardziej ciasto. Jeżeli chcecie smażyć paprykę lub cukinię, to przed włożeniem do panierki obsypcie warzywa mąką, by panierka się lepiej przykleiła.

Do smażenia polecam tylko olej z pestek winogron lub rzepakowy, bo ma wyższą temperaturę palenia.

 

PAKORA Z KALAFIOREM

Składniki:

  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka soli

olej z pestek winogron lub olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Mąki połącz ze sobą i z pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie wymieszaj i odstawi na około 15 minut.W międzyczasie przygotuj kalafior: Małym nożem potnij kalafior na różyczki. Kawałki powinny nie za duże i równej wielkości. Większe różyczki dobrze jest przyciąć do odpowiedniego rozmiaru i podzielić je na kilka części.

Przed rozpoczęciem smażenia należy sprawdzić, czy ciasto z ciecierzycy ma dobrą konsystencję. Powinno być bardzo gęste, o konsystencji grudkowatej kwaśnej śmietany.

Do garnka wlej 0.5l oleju, ważne, żeby olej był porządnie rozgrzany. Wrzuć odrobinę ciasta do oleju. Jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy, że olej jest wystarczająco gorący i można trochę zmniejszyć gaz pod patelnią, żeby nie zaczął się palić.

Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście z ciecierzycy, powinny być dokładnie obklejone grubą warstwą ciasta. Następnie każdą różyczkę wkładaj do garnka i smaż przez 2 minuty na średnim ogniu, po czym obrócić na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Obserwuj kolor. Ma być złoto- brązowy.

 

Możesz użyć swoich przypraw! Jak nie lubisz tych z mojej propozycji, to stwórz własną mieszankę do ciasta! Do działa!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *