Quesadilla meksykańska tortilla z serem
Quesadilla ( czyt. kesadija) to tradycyjne Meksykańskie danie śniadaniowe. Jest rewelacyjna!!! Oczywiście jak zwykle nie mam rano czasu, więc często ląduje u mnie na stole 🙂
W uproszczonej wersji quesadilla to placek tortilli (tak tak, wiem można go zrobić samemu…ale nie tym razem, bo znów rano mam za mało czasu), który posypuje się serem i dodaje składniki zgodnie z upodobaniami, albo tym co akurat mamy w lodówce. W tradycyjnej wersji składa się go na pół i opieka z obu stron, aby rozpuścił się ser i podgrzało nadzienie. Ja lubię robić z 2 placków sklejonych ze sobą razem i smażonych na dużej patelni.
Najlepiej używać żółte sery, które szybko i łatwo się rozpuszczają zanim przypiecze nam się Quesadilla .
Quesadilla podaje się z salsą z pomidorów ( w zimie nie ma świeżych, więc to odpada o tej porze roku). moja wersja jest z odrobiną sosu czosnkowego z solą pieprzą i papryczką chili.
Quesadilla meksykańska tortilla z serem:
Potrzebujecie na 2 szt o średnicy 26cm:
- opakowanie gotowej tortilli
Potrzebujecie na farsz:
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1,5 dużej czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 awokado (najlepiej te ciemne odmiany hass)
- 300 gram sera cheddar (albo innego żółtego miękkiego, w wersji wegańskiej Prosociano)
- sól i pieprz
- szczypta chili
Potrzebujecie na sos czosnkowy:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- chili
- do posypania kolendra
Przygotowanie:
Kroimy w kosteczkę cebulę.Rozgrzewamy patelnię i na 3 łyżkach oleju z pestek winogron podsmażamy cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy na patelnię odsączoną fasolę z puszki przyprawiamy solą i pieprzem i szczypta chili. Czekamy aż troszkę woda odparuje i wyłączamy gaz.
Ser cheddar ścieramy na grubych oczkach tarki. Awokado przekrawamy wzdłuż obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Kolendrę szatkujemy.
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy jeden placek tortilli i posypujemy go 1/4 startego sera (mi zawszę mało sera, więc zawsze docieram sobie więcej:)) . Przekładamy połowę fasolki z cebulą na tortillę. Posypujemy połową awokado i chili.
Na koniec znów posypujemy serem i „zamykamy” danie drugim plackiem.
Podpiekamy ok 2 min. Sprawdzamy czy dolny placek zrobił się chrupiący. Przykładamy od góry patelni talerz i obracamy patelnię tak, by tortill znalazła się na talerzu chrupiącą stroną na górze.
To samo powtarzamy z kolejnymi 2 plackami, które zostały w opakowaniu. I tym sposobem mamy śniadanie na 2 osób 🙂
Tniemy tortillę na trójkąty.
Przygotowujemy sos czosnkowy. Obieramy czosnek, wyciskamy praską do miseczki dodajemy przyprawy i wszystko widelcem ugniatamy na pastę.
Polewamy Quesadilla i posypujemy kolendrą.