Kokosowy tort Raffaello
Marzec stał pod znakiem tortów :D……kwiecień nie jest inny :). Kokosowy Tort Raffaello jest wyjątkowy. Jeżeli jesteście wielbicielami tych kokosowych chrupiących pralinek to…..musicie go przygotować. Jest idealny na komunijne przyjęcie, choć u mnie królował na urodzinowym stole. Można tort kokosowy udekorować owocami, ale bardziej niebiańsko wygląda wykończony pralinkami. Gwarantuje Wam, że goście padną z wrażenia.
Kokosowy Tort Raffaello
Na biszkopt potrzebujecie:
- 7 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Na krem potrzebujecie:
- 500 ml śmietanki kokosowej (używam puszcze ok 17%)
- 80 g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 750 g serka mascarpone
- 200 g białej czekolady
- 50 ml Malibu
Na kisiel owocowy potrzebujecie:
- 150 g borówek
- sok z 1/4 cytryny
- łyżka startej skórki z cytryny
- 3 łyżki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie 1 op. cukru waniliowego)
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek konfitury jagodowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 8 łyżek Amaretto lub 8 łyżek Malibu
- 8 łyżek wody
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g płatków migdałowych
- pralinki Rafaello
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st (góra-dół). Przygotowujemy tortownicę 24 cm, którą na dole wykładamy papierem do pieczenia, zatrzaskujemy tortownice (bez papieru na bokach).
Oddzielamy białka o żółtek. Do misy wlewamy białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy ok 4 min na sztywną pianę. Po tym czasie dosypujemy (ciągle ubijając) bardzo wolno cukier. Następnie ciągle ubijając, żółtko po żółtku. Wyłączyć ubijanie i dosypać zmieszane 2 mąki ze sobą i delikatnie przemieszać by nie pozbawić masy powietrza. Wlać do tortownicy i wsadzić do piekarnika. Piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po upływie tego czasu wyciągnąć biszkopt z piekarnika i z ok 20/30 cm upuścić go 2 razy na podłogę (dzięki temu pozbawimy biszkopt powietrza i już nie opadnie). Ostudzić biszkopt i podzielić go na 3 blaty.
Śmietankę kokosową zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 45 minut na małym (co jakiś czas ciągle mieszając). Wiórki powinny wchłonąć cały płyn i powinniśmy otrzymać konsystencję kremu. Pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę, roztopić i dokładnie ostudzić. Schłodzić w lodówce ok 4h.
W misce zmiksować mascarpone z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu dalszego użycia.
Do garnka wrzucić 2/3 borówek dodać sok i skórkę z cytryny, ekstrakt waniliowy, cukier, konfiturę i zmiksować blenderem. Wymieszać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody, by powstała papka. Dodać mąkę z wodą do owoców, wymieszać i zagotować, zdjąć z ognia i dodać pozostałe borówki, Dokładnie ostudzić przed użyciem.
Przekładanie tortu:
Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a jedną na obłożenie go z wierzchu. Biszkopty skrapiać likierem, na to wykładać ostudzone owoce oraz masę kokosową. Po obłożeniu tortu masą kokosową obłożyć go wiórkami kokosowymi zmieszanymi z migdałami i wstawić na około 1-3 godziny do lodówki, udekorować pralinkami Rafaello.
Niech żyje kokos!
4 comments
Malwina Reszczyńska
Totalnie przepadłam! Z pewnością zrobię taki na swoje urodziny bo uwielbiam kokos, a ten tort wygląda niesamowicie 🙂
Agnieszka
On jest tak pyszny, że nawet ci co go nie lubią go zjedli :D!!!
Elena
Witam:)czy mozna zrobic tort bez alkoholu? Tzn mozna czyms innym zastapic likier badz malibu? POZDRAWIAM
Agnieszka Jasińska
Jasne! Malibu mi tu pasuje, ale możesz użyć rumu, też będzie pycha 🙂