Ciasto marchewkowe zna prawie każdy, ale o pietruszkowym mało kto słyszał. Wystarczy zamienić marchewkę na pietruszkę lub pasternak i już jest pomysł na nowy wypiek!
Pasternak i pietruszka to dwa różne warzywa. Jak je rozpoznać? Pisałam o tym już na blogu. Pieczony lub gotowany pasternak jest słodszy od pietruszki dlatego w słodkich wypiekach sprawdza się rewelacyjnie! Jeżeli nie uda wam się znaleźć pasternaka, to z pomocą przychodzi właśnie pietruszka. Ciasto jest cudnie pulchne z zimową nutą korzenną i orzechami.
Ciasto pietruszkowe
- 250 g mąki
- 250 g tartej pietruszki
- 300 g cukru brązowego
- 300 ml oleju
- 4 jajka
- 120 g tartego jabłka
- 50 g orzechów pekan
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cynamon.
Do drugiej misce połącz: jajka z cukrem i zmiksuj. Dodaj olej i delikatnie wymieszaj.
Wsyp suche składniki do mokrych i połącz, tak by nie było grudek. Dodaj startą pietruszkę oraz jabłko i wymieszaj. Grubo posiekaj orzechy i dodaj do masy.
Formę tortową 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Przelej ciasto do formy i piecz 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Krem:
Wmieszaj mikserem na średnich obrotach mascarpone ze śmietanką. Dodaj cukier puder i sok z cytryny. Wymieszaj całość. Udekoruj z wierzchu masą i orzechami.