Marcepanowe kruche ciasteczka

To moje ulubione kruche ciasteczka. Jeśli jesteś marcepanoholikiem lub lubisz dobre ciasteczka to koniecznie sprawdź czy masz składniki w domu. Wiesz, że do przygotowania domowego marcepanu potrzebne są tylko 3 składniki? Zrób te marcepanowe kruche ciasteczka – będziesz zachwycony!

Czytaj dalej

Aksamitny słono-słodki sernik baskijski

Czy wiesz, że dodając sól do deserów podkreślasz nią słodycz dania? Dlatego duet karmel i sól tak bardzo do siebie pasują! Aksamitny słono-słodki sernik baskijski charakteryzuje się kremowym wnętrzem i karmelowym przypalanym wierzchem. Jeśli do tej pory znałeś tylko tradycyjną recepturę na sernik, to ten przepis sprawdź koniecznie- będziesz nieziemsko zaskoczony!

Czytaj dalej

Marynowany łosoś w burakach- norweski gravlax

Ten przepis zawsze robi furorę na stole! Marynowany łosoś w burakach- norweski gravlax maceruje się w lodówce 4 dni, a swój piękny rubinowy kolor zawdzięcza właśnie sokom z buraka! Potrzebujesz tylko kawałek surowej ryby i kilka przypraw. Więcej szczegółów tego banalnego przepisu znajdziesz tutaj.

Czytaj dalej

Zakwas na żurek

 

Zakwas na żurek można kupić w butelce, albo zrobić go samodzielnie. Taki domowy zakwas jest najlepszy, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Spróbuj zrobić swój własny zakwas na żurek i zaskocz nim gości lub teściową!

Czytaj dalej

Jak zrobić zakwas na chleb?

Większość z Was uważa, że przygotowanie zakwasu graniczy z niemożliwym. Wbrew pozorom wyhodowanie go jest dość proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Trudność sprawić może jedynie jego regularne dokarmianie i doglądanie. Zakwas na chleb, choć nie jest pracochłonny, potrzebuje codziennej uwagi. Jak zrobić zakwas i na czym polega proces jego hodowania?

Czytaj dalej