Lubię tarty, ale rzadko je robię. Najbardziej w słodkich tartach denerwuje mnie, że spód trzeba najpierw podpiekać, potem musi on wystygnąć… Dlatego ten przepis na tartę z budyniem jest bez zbędnej zabawy. Bez podpiekania, a krem zaskoczy was swoim cytrynowym smakiem. To mój BARDZO udany eksperyment i jestem z niego dumna!
Tarta jest pyszna!! I genialna w swojej prostocie. Krem jest delikatnie cytrynowy i nie ma nic wspólnego z popularnym lemon curdem. Ten krem jest aksamitny, mleczny i lekko cytrusowy. Dla mnie to połączenie idealne.
Tarta z budyniem cytrynowym
Składniki na ciasto:
- 175 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 pomarańczy (można zastąpić 1 cytryną)
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka migdałowego (możesz użyć mleka krowiego, wtedy pomiń dodanie oleju)
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 laska wanillii
- 2 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku)
- 1 cytryna
- 6 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- białka z jajek do posmarowania ciasta
Przygotowanie ciasta:
Nagrzej piekarnik do 180 st z termoobiegiem. W misce robota utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ucieraj nadal. Wsyp mąką oraz zetrzyj skórkę z 1/2 pomarańczy. Dodaj szczyptę soli. Wysmaruj formę do tarty masłem i wyłóż 2/3 ciasta na spód formy. Wstaw do lodówki formę z ciastem i pozostałe 1/3 ciasta w miseczce.
Przygotowanie kremu budyniowego:
Do garnka wlej 1 l mleka, dodaj olej, cynamon oraz skórkę z 1 cytryny oraz ziarenka wanilii. Zagotuj całość i odstaw do przestudzenia. Wyciągnij laski cynamonu.W misce zmiksuj żółtka z cukrem na puszysty krem. Wlej pomału 1 szklankę ciepłego mleka do masy jajecznej i miksuj, tak by nie powstała jajecznica (mleko nie może być za gorące). Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia. Teraz całą zawartość masy jajecznej z 1 szklanką mleka oraz mąką przelej pomału do garnka z pozostałym mlekiem. Zagotuj masę na małym ogniu i przez 5 min. ciągle mieszaj. Jeżeli powstaną grudki, nie martw się. Wyłącz palnik. Gdy masa ma konsystencję budyniu, przelej ją przez sitko do miski i przetrzyj łyżką. Dzięki temu pozbędziesz się grudek, które mogły powstać podczas gotowania.
Wyciągnij z lodówki formę na tartę z ciastem i wylej masę na ciasto. Rozwałkuj pozostałe 1/3 ciasta na blacie z odrobiną mąki i przykryj nim budyń. Posklejaj dokładnie boki tary z górą ciasta. Nakłuj tartę od góry widelcem bardzo dokładnie. Posmaruj górę tary białkami, które zostały po żółtkach.
Wstaw do piekarnika nagrzanego i piecz 40 min. Wyciągnij formę i zostaw do całkowitego wystudzenia, bo inaczej krem wypłynie.
Przed podaniem możesz oprószyć tartę z budyniem cytrynowym cukrem pudrem.