5 rzeczy, których nie wiesz o BioBazarze

5 rzeczy, których nie wiesz o BioBazarze

BioBazar to targ gdzie sprzedawane są produkty z oznaczeniem BIO lub EKO, pochodzące z tradycyjnych upraw. To nie targ jakich pełno dookoła. Żeby móc tutaj sprzedawać swoje produkty trzeba mieć dokumenty i certyfikaty potwierdzające pochodzenie produktów. Dzięki temu na BioBazarze nie ma miejsca dla oszustów, którzy udają, że sprzedają zdrowe rzeczy, a tak naprawdę jeszcze wieczorem kupowali je w osiedlowym markecie.

Czytaj dalej

Ciasto cukiniowe

Ciasto cukiniowe

Późna jesień i zima to trudny czas by zdobyć smaczne owoce i warzywa. Jeszcze trudniej, jeżeli szukacie dobrych jakościowo produktów, które rosły sobie naturalnie bez popędzania i przyśpieszania ich wzrostu. Marketowa zielenina zimą i jesienią pełna jest wody i pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Dlatego idealnie z pomocą przychodzi targ ekologicznych produktów oraz upraw BioBazar w Katowicach. Mnie z pomocą oczywiście przychodzi przez cały rok, ale jesienią i zimą bywam na nim znacznie częściej!

Czytaj dalej

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Drożdżowe bułeczki z cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła najlepsze na świecie. Choć wyglądają na bardzo pracochłonne, wcale takie nie są! Ciasto wyrabiam robotem z końcówką hak, więc praktycznie robi się samo! Ręczne domowe miksery również mają taką końcówkę, wcale nie trzeba kupować specjalnego sprzętu, a w domu unosić się Wam będzie zapach aromatycznego cynamonu!

Czytaj dalej

Pasja kontra fantastyczność. Moja kulinarna podróż

Pasja kontra fantastyczność. Moja kulinarna podróż

Nic nie da się robić na siłę! Nie wmówisz sobie z dnia na dzień, że jesteś w czymś dobry, choć wcale nie jesteś. Nie możesz wymagać od innych, by poklepywali Cię po plecach i mówili „dobrze stary, jesteś najlepszy”

Czytaj dalej

Bezglutenowe pączusie

Bezglutenowe pączusie

Kolejny przepis bezglutenowy! Wszystko chyba przez fakt, że zabrakło mi w domu mąki i wymyślam, co by tu zrobić bez niej. Choć do karnawału jeszcze długa droga, a sezon pączkowy dopiero przed nami, to nic nie zaszkodzi wypróbować przepis na Andrzejki!

Bezglutenowe pączusie są cudnie żółte w środku, a to wszystko za sprawą maki kukurydzianej. Dzięki obtoczeniu w cukrze trzcinowym wspaniale chrupią.

Czytaj dalej